By Martijn Vet

low code

Bedrijven willen steeds vaker zelf applicaties (laten) ontwikkelen. Een kant-en-klare oplossing van een grote leverancier is dan vaak duur. Een maatwerkoplossing ontwikkelen kan lastig zijn. Een goede tussenoplossing is een low code-platform. Het mooie daarvan is dat je snel en voordelig applicaties op maat bouwt zonder dat uitgebreide programmeerkennis nodig is. Wat kan het voor jou betekenen?

Wat is low code?
Voordelen van low code
Een low code-platform kiezen
Low code en AI
Low code-strategie

Vaak wordt low code gebruikt voor het maken van webapplicaties, maar je ziet ook steeds meer bedrijven complexere bedrijfsapplicaties ermee ontwikkelen, tot ERP-systemen aan toe. Ook voor het (deels) vervangen van legacy-software kan low code heel geschikt zijn. Voorbeelden van platforms zijn OutSystems, Mendix, Microsoft Power Apps en Quixy. Ze zijn niet alleen populair bij grote bedrijven, maar ook in het mkb. Low code is geschikt voor allerlei doeleinden: van (web)apps tot grootschalige bedrijfsapplicaties.

Wat is low code?

Bij low code maak je gebruik van een grafische gebruiksomgeving. In plaats van traditionele programmeercode te schrijven, werk je met visuele bouwblokken en klik je configuraties bij elkaar. Dat maakt het ontwikkelen een stuk makkelijker (zelfs niet-IT’ers kunnen het), maar ook sneller. Daarbij blijft het mogelijk om handgeschreven code toe te voegen. Dit proces versnelt de ontwikkeling en maakt het ook toegankelijk voor mensen met minder technische kennis en vaardigheden.

Voordelen

Mooie applicaties maken zonder programmeerkennis, dat klinkt goed. Low code heeft zeker een aantal voordelen vergeleken met zelf ontwikkelen of het kopen van een complete oplossing.

Beperkte investering in tijd en geld. Fabrikanten van low code-platforms claimen dat het twee tot vijf keer sneller gaat om software te ontwikkelen dan met de traditionele methode. Dat is goed nieuws voor iedereen die nieuwe applicaties wil ontwikkelen. Zo kan de IT-afdeling de managers, opdrachtgevers en andere belanghebbenden snel resultaat laten zien. Doordat het ontwikkelproces sneller gaat, liggen de investeringskosten ook een stuk lager.
Veel functies standaard aanwezig. Veel platforms hebben standaard allerlei functionaliteit ingebakken. Denk aan zoekfuncties en de integratie met andere systemen, maar ook opties voor security en bescherming van data. Ook specifieke bedrijfsfuncties zijn in veel pakketten al standaard aanwezig.
Flexibiliteit. Het doorvoeren van aanpassingen gaat bijzonder snel. Dat is een enorme pré in een markt die snel verandert.
Automatisch klaar voor browser en mobiele devices. De meeste platforms zorgen dat de applicaties die erin worden gemaakt automatisch op maat worden gemaakt voor smartphones en tablets. Bovendien is het eenvoudig om applicaties aan te passen zodat ze via een browser toegankelijk zijn.

In een notendop maakt low code het ontwikkelen makkelijker, sneller en minder tijdrovend. Het onderhoud is gemakkelijker en goedkoper en er is minder programmeerwerk nodig. Dat laatste is een belangrijk voordeel vanwege het grote tekort aan applicatieontwikkelaars in de traditionele programmeeromgevingen.

Een low code-platform kiezen

Heb je klanten die zelf applicaties willen ontwikkelen en die dat snel, flexibel en met beperkte middelen willen realiseren, dan zijn ze goed af met een low code-oplossing. Bij het kiezen van zo’n platform is het belangrijk om met een paar zaken rekening te houden.
De meeste organisaties gebruiken tal van applicaties en diensten van verschillende fabrikanten. Een low code-platform heeft data uit die applicaties nodig. Om die data uit te wisselen is een API nodig.

Voor bedrijven die maatwerkapplicaties willen ontwikkelen, is het belangrijk dat het pakket daarin niet te beperkt is. Verder is het handig te kiezen voor een platform dat goede (Nederlandse) support biedt en een actieve community van gebruikers heeft. Uiteraard zijn de gebruiksvriendelijkheid en de kosten van licenties en training ook factoren die de geschiktheid van een oplossing bepalen.

Een valkuil bij de aanschaf van een low code-oplossing is vendor lock-in: té afhankelijk worden van een aanbieder. Dat is onder meer te voorkomen door te zorgen dat de ontwikkelafdeling overzicht houdt op wat op het platform is ontwikkeld en dit goed documenteert. Zo voorkom je dat een black box ontstaat.

AI

Ook in de wereld van low code is de AI-trend merkbaar. Zo bieden steeds meer platforms integratie met tools waarmee gebruikers machine learning-modellen kunnen ontwikkelen en zonder programmeerkennis applicaties kunnen maken die patronen herkennen, voorspellingen doen op basis van beschikbare data en processen kunnen automatiseren. Ook de integratie met Internet of Things-apparaten en -diensten is een trend. Daardoor kunnen gebruikers applicaties ontwikkelen die data van sensoren en connected apparaten verzamelen en analyseren. Bijvoorbeeld om de prestaties van machines in de gaten te houden om preventief onderhoud te kunnen plegen of om de energievoorziening in gebouwen te beheren om comfortabel en energiezuinig te kunnen werken.

Strategische keuzes

Low code is voor veel bedrijven een efficiënte manier om software te ontwikkelen en te gebruiken. Het kan de ontwikkeltijd verkorten, de kosten verlagen en de toegankelijke verhogen. Met de opkomst van AI-integratie in low code-platforms wordt deze technologie alleen maar krachtiger en veelzijdiger.

Als msp kun je een belangrijke rol spelen bij de keuze en implementatie van low code-oplossingen. De keuze voor zo’n platform kan best wat gevolgen hebben voor het IT-landschap in de organisatie. Het is dan ook goed om nauw samen te werken met je klant om een oplossing te kiezen die goed past bij de strategie van je klant en de branche waarin die actief is. Door partnerschappen met leveranciers ben je in staat om de beste oplossingen te bieden voor de specifieke wensen van je klanten. Denk ook aan doorlopende technische ondersteuning en onderhoud van de low code-applicaties.

Het bericht Low code – zo helpt het om snel applicaties te ontwikkelen verscheen eerst op ChannelConnect.

Read more here:: www.isptoday.nl/feed/