By Dirkjan van Ittersum

Online winkelbedrijven zoals Bol.com, Coolblue en MediaMarkt hebben de informatievoorziening aan consumenten over Internet of Things (IoT)-apparaten verbeterd. Dat signaleert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten krijgen onder meer informatie over de frequentie van updates.

ACM was eerder kritisch over de informatievoorziening. Consumenten konden bij online winkels niet terecht met vragen over onder meer updatebeleid. De verbeteringen zijn goede stappen, schrijft ACM. Het zorgt ervoor dat consumenten een betere aankoopbeslissing kunnen nemen.

Tegelijk herhaalt ACM dat consumenten voor aanschaf van IoT-apparaten goede informatie moeten krijgen. Dat gaat niet alleen over updates. De consument moet ook weten of een product goed samenwerkt met andere producten, of er aanvullende diensten nodig zijn om te werken met het apparaat en hoe de fabrikant gegevens van de consument gebruikt.

Fabrikanten moeten die informatie beschikbaar stellen aan verkopers, die op hun beurt consumenten moeten informeren. Eind 2019 inventariseerde ACM hoe online aanbieders omgaan met zulke informatie. Grote aanbieders van elektronica informeerden consumenten toen onvoldoende. ACM sprak de bedrijven hierop aan.

Drie grote aanbieders, Bol.com, Coolblue en MediaMarkt, hebben informatie op de productpagina’s van een groot aantal slimme apparaten uitgebreid en verbeterd. ACM hoopt dat andere winkels het voorbeeld volgen. Er loopt nog een onderzoek naar een andere winkel. Om welk bedrijf dit gaat is niet bekend gemaakt.

Het bericht ACM: ‘Online winkelketens hebben voorlichting over IoT-apparaten verbeterd’ verscheen eerst op ChannelConnect.

Read more here:: www.isptoday.nl/feed/