By Kim Loohuis

Digitale transformatie en beveiliging blijven het komende jaar bovenaan de prioriteitenlijst staan van bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Red Hat. Het bedrijf onderzocht in zijn Global Tech Outlook 2021 welke impact COVID-19 heeft op de technologische doelen en planning van organisaties.

“Het lijkt erop dat veel bedrijven de inspanningen van hun digitale transformatie versnellen, terwijl sommige organisaties de digitale transformatie dit jaar juist een op jager pitje moesten zetten”, zegt Regional Manager Dick Lans wanneer hij kijkt naar de impact van corona op de digitale transformatie en de IT-prioriteiten in 2021 bij bedrijven. “We zien dat een meerderheid van de 1400 ondervraagde IT-professionals vindt dat zijn bedrijf goed bezig is wat betreft de transformatie-inspanningen, waarbij 65 procent al in de transformerende fase zit of verder is.”

Topprioriteiten

Red Hat voegde dit jaar in zijn Global Tech Outlook de termen ‘vastgelopen’ en ‘versnellend’ toe en daaruit blijkt dat 21 procent van de organisatie haar inspanningen aan het opschroeven is. Slechts 6 procent van de respondenten geeft aan vast te lopen, hoewel twee keer zoveel ondervraagden als vorig jaar aangeven helemaal geen plannen te hebben voor digitale transformatie (4 procent ten opzichte van 2 procent in 2019). “We zien dat de topprioriteiten die dit jaar genoemd worden, innovatie, veiligheid, gebruikerservaring en kostenreductie zijn”, zegt Lans.

Wanneer gekeken wordt het IT-budget komend jaar aan wordt gespendeerd, dan prijkt IT-beveiliging met 45 procent bovenaan de lijst. Daaronder volgen IT- en cloudbeheer (39 procent), cloudinfrastructuur (34 procent), optimalisatie van bestaande IT (29 procent) en IT-automatisering (26 procent). “Daarmee hopen ze meer efficiëntie, een betere beveiliging en lagere kosten te bereiken”, citeert Lans het onderzoek.

Cloudstrategie

Als het gaat om de cloudstrategie van respondenten, geeft ruim een kwart van de ondervraagden aan het komende jaar een hybride strategie te volgen, waarbij 17 procent aangeeft een private cloud-first strategie te hebben en slechts 12 procent van plan is te standaardiseren op een enkele publieke cloud. “We zien dat slechts een klein deel van de bedrijven een publieke cloud-first strategie voert”, zegt Lans. “En dan heb je ook nog bedrijven die een multicloudstrategie nastreven, waarbij meerdere publieke clouds onafhankelijk van elkaar worden ingezet.” Hij verwacht dat het gebruik van meerdere clouds het komende jaar een aanzienlijke sprong voorwaarts zal maken, aangezien een meerderheid van de ondervraagden aangeeft om drie of meer cloudplatformen in te zetten de komende 12 maanden.

AI en machine learning

Ongeveer de helft van de respondenten in het Red Hat-onderzoek overweegt om kunstmatige intelligentie en machine learning te gaan gebruiken dit jaar. Als grootste uitdagingen hiervoor worden ‘samenwerking tussen teams om modellen in gang te zetten’ en ‘het beheren van AI/ML-hulpmiddelen en -kaders’ genoemd. “Veel bedrijven willen ook aan de slag met IoT, blijkt uit ons onderzoek”, zegt Lans. “Dat is natuurlijk nauw verwant aan AI en machine learning, aangezien veel gegevens in die modellen afkomstig zijn van IoT-sensoren. Het gebruik van het een betekent dan ook vaak het gebruik van het ander.”

Stroomversnelling

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat een digitale transformatiestrategie een belangrijke succesfactor is voor organisaties om te innoveren. “De digitale transformatie-initiatieven gaan door en veel bedrijven hebben hun transformatieplannen dit jaar in een stroomversnelling gebracht. Om te blijven innoveren, is beveiliging een topprioriteit en zien we dat hybride cloudomgevingen blijven groeien. Containerisering, machine learning en IoT zijn eveneens trends die hoog op de agenda blijven staan bij organisaties”, besluit Lans.

Het bericht Dit is de impact van corona op de IT-doelen van organisaties verscheen eerst op ChannelConnect.

Read more here:: www.isptoday.nl/feed/