By -Redactie-

Naarmate onze wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt door technologie, is het geen geheim dat cyberdreigingen steeds meer aanwezig zijn. Een van de grootste bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd, is de toenemende verspreiding van Internet of Things-apparaten in onze huizen, steden, industriële systemen en gezondheidszorg. Het beschermen van deze apparaten en netwerken tegen cyberaanvallen, ongeautoriseerde toegang en hacken is absoluut cruciaal. Dat betoogt Patrick Akkers, Network Engineer & Consultant bij Wireless Logic Benelux.

Patrick Akkers: “IoT-apparaten vertrouwen op sensoren, software en geavanceerde encryptietechnologieën om te communiceren met andere apparaten en systemen op het internet. De beveiliging van internetverbindingen kan echter variëren afhankelijk van het type verbinding, of het nu gaat om bedrade of draadloze netwerken. Om IoT-beveiliging te waarborgen, is het essentieel dat we deze apparaten en netwerken beveiligen.

Om IoT-beveiliging te waarborgen, is het essentieel dat we deze apparaten en netwerken beveiligen

Zwakke beveiligingsmaatregelen die niet overeenkomen met die van traditionele IT-systemen leiden vaak tot de kwetsbaarheid van IoT-apparaten. ­Bovendien zijn deze apparaten aantrekkelijker voor hackers in afgelegen of geïsoleerde locaties. Van slimme huishoudelijke apparaten tot medische ­apparaten, industriële machines en vitale infrastructuur, veel verschillende soorten apparaten lopen risico.

Alomvattende aanpak

Het positieve nieuws is dat er doeltreffende maatregelen beschikbaar zijn die organisaties kunnen implementeren om het risico op aanvallen te minimaliseren en de kwetsbaarheid van IoT-apparaten te verminderen. Het beschermen van IoT-apparaten tegen cyberaanvallen vereist een alomvattende aanpak voor beveiliging die drie hoofdcomponenten omvat: verdediging, detectie en reactie.

Verdediging

Verdediging richt zich op het beveiligen van IoT-apparaten tegen ongeautoriseerde toegang, wijziging of vernietiging. Organisaties kunnen een risicoanalyse uitvoeren om potentiële risico’s te identificeren, sterke wachtwoorden te gebruiken, gegevens te versleutelen en software up-to-date te houden. Daarnaast kan het trainen van medewerkers in de best practices voor cyberbeveiliging en het ontwikkelen van plannen voor het reageren op cyberaanvallen helpen om inbreuken te voorkomen.

Organisaties kunnen een risicoanalyse uitvoeren om potentiële risico’s te identificeren

Detectie draait om het identificeren van cyberdreigingen voordat ze schade kunnen aanrichten. Om dit te bereiken, kunnen we gebruikmaken van technologieën zoals machine learning en kunstmatige intelligentie om afwijkingen in het gedrag van apparaten en netwerken te ­identificeren. We kunnen ook beveiligingsanalyses toepassen om potentiële kwetsbaarheden in IoT-apparaten en netwerken te identificeren. Bovendien kunnen we intelligente sensoren gebruiken om verdachte activiteiten op te sporen.

Reactie

Reactie draait om het isoleren en oplossen van beveiligingsinbreuken. Bij een inbreuk moeten organisaties onmiddellijk getroffen apparaten en netwerken isoleren om verdere ­schade te voorkomen. Vervolgens implementeren ze herstelmaat­regelen om de systemen weer operationeel te maken. Tegelijkertijd is een onderzoek naar de inbreuk van cruciaal belang om de oorzaken en omvang ervan vast te stellen en lessen te trekken voor toekomstige beveiliging. Dit is een essentieel onderdeel van een sterke beveiligingsstrategie. Kortom, een holistische aanpak van IoT-beveiliging is de beste manier om apparaten en netwerken te ­beschermen. Werk hierbij samen met een betrouwbare partner”, zo betoogt Akkers.

Reactie draait om het isoleren en oplossen van beveiligingsinbreuken

Het bericht Wireless Logic Benelux: ‘Kies voor een holistische aanpak’ verscheen eerst op ChannelConnect.

Read more here:: www.isptoday.nl/feed/